Ga naar hoofdinhoud

Nieuws.

portfolio-grid

01.07.20 | Workforce Management

Geboorteverlof voor partners

Per 1 juli 2020 wordt de regeling rondom geboorteverlof uitgebreid. Met de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) kunnen medewerkers in loondienst, tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen.

Geboorteverlof
Geboorteverlof, ook wel vaderschapsverlof, kraamverlof of partnerverlof genoemd, is het recht op verlof van een medewerker vlak na de geboorte van het kind. Voorheen was het geboorteverlof twee dagen met behoud van loon. Dit werd vervolgens aangevuld met drie extra verlofdagen als voorschot op het ouderschapsverlof, die de werkgever niet mag weigeren. Deze regelingen zijn vanaf 1 juli 2020 komen te vervallen.

Met de WIEG wordt het aantal werkuren per week berekend. Werkt een medewerker bijvoorbeeld 4 dagen, 8 uur per dag? Dan krijgt deze medewerker 32 uur verlof: 4 x 8 werkuren. De medewerker kan zelf bepalen wanneer hij of zij dit verlof opneemt, indien dit maar 4 weken na de geboorte van het kind is.

Een fulltime medewerker heeft recht op vijf dagen geboorteverlof na de bevalling van zijn partner. De werkgever moet het salaris van de werknemer volledig doorbetalen tijdens het geboorteverlof.

Aanvullend geboorteverlof
De medewerker heeft daarnaast per 1 juli 2020 de mogelijkheid om nog aanvullend geboorteverlof op te nemen. Dit aanvullende verlof bedraagt vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur.

De kosten voor het aanvullend geboorteverlof zijn niet direct voor de werkgever. De medewerker ontvangt een uitkering van het UWV. Deze uitkering bedraagt maximaal 70% van het dagloon. De werkgevers dienen voor hun medewerkers bij het UWV een uitkering voor de verlofperiode aan te vragen.

Ondersteuning vanuit Softbrick
De software oplossing van Softbrick ondersteunt u bij deze regelingen. Wij zorgen ervoor dat het aanvullend geboorteverlof automatisch wordt geregistreerd. Hierdoor kan de medewerker verlof opnemen, zonder dat dit invloed heeft op de saldi en worden deze verlofuren indien gewenst doorgestuurd naar het verloningspakket.

Tijdens het maken van een optimale planning, krijgt u ook direct te zien welke medewerkers door geboorteverlof niet beschikbaar zijn om ingepland te worden. Hierdoor heeft u direct alle relevante informatie en komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Bent u benieuwd naar de oplossingen die Softbrick te bieden heeft voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op via 0345 473 259. We begrepen graag de mogelijkheden met u.

Bent u klant van Softbrick en wilt u weten hoe wij uw organisatie kan ondersteunen bij deze nieuwe wet of heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze Service Desk. Zij helpen u graag verder.

Softbrick Workforce Vitality

Wilt u ook een
vitale workforce?

De basis van elke organisatie zijn mensen.

Afpraak maken

    Upload Your CV Here

    Back To Top