Ga naar hoofdinhoud

Nieuws.

portfolio-grid

30.03.20 | Workforce Management

Hoe blijven we nu positief en productief tijdens langdurig thuiswerken?

Naast dat veel kantoren wereldwijd op dit moment gesloten zijn, werken ook alle Softbrick medewerkers vanuit huis. Het moment dat er vanuit het kabinet de maatregelen naar buiten kwamen, hebben wij onze desktops en andere kantoorbenodigdheden ingepakt en zijn we verhuisd naar onze keukentafel, het bureautje in de hoek van de kamer en, om toch wat zonnestralen mee te pakken, de tuinstoelen.

Wij zitten inmiddels in onze 3de week van het thuiswerken en tot dusver zijn onze ervaringen gemengd. Hoewel we veel van onze dagelijkse werkzaamheden gewoon kunnen voortzetten door verbonden te blijven via virtuele vergaderingen en chatupdates, is de impact die we voelen op ons mentale welzijn best groot. We zijn natuurlijk gewend om te werken in een kantoor met sociale contacten en interacties. Het is op zijn zachtst gezegd een hele omslag om niet langer omringd te zijn met al je collega’s.

Hoe zorgen wij er nu toch voor dat we positief en productief blijven bij langdurig thuiswerken?

Tip 1: Dress for success
De eerst tip is heel simpel maar toch effectief. Houd hetzelfde ochtendritueel vast alsof je naar kantoor zou gaan. Sta op tijd op, wassen, aankleden en ontbijten. Dit betekent natuurlijk niet dat je in volledig pak achter je computer moet gaan zitten, maar blijf niet de hele dag ongedoucht in je pyjama zitten, hoe verleidelijk dit ook is.

Wees voorbereid om het werk gedaan te krijgen, hierdoor ben je mentaal en fysiek klaar voor de dag.

Tip 2: Plan schermpauzes in
Nu het persoonlijke contact tot het minimum is beperkt, zijn onze schermen de perfecte oplossing om toch verbonden te blijven met elkaar. Toch is het van belang om even een momentje voor jezelf in te plannen en weg te lopen van je computer of mobiele schermen.

Ga iets doen waar je gelukkig van wordt en waar je van ontspant. Of het nu gaat om een uitgebreide kooksessie, een korte wandeling of het lezen van een hoofdstuk uit je favoriete boek. Plan deze periodes dagelijks in. Het is zo belangrijk om je geest even te legen van alle nieuwsupdates, Whatsapp berichten en virtuele gesprekken.

Tip 3: Structureer de werktijden
Wanneer je aan het einde van de dag de computer uitschakelt en in de auto stap om naar huis te rijden, weet je dat je werkdag erop zit. Nu de lijnen tussen werk en privé dunner zijn geworden, is dit een stuk moeilijker.

Het is aan te raden om direct, nadat de computer is uitgeschakeld, een rondje te wandelen of te sporten. Ga niet direct op de bank zitten met de televisie aan. Onderbreek de dag met fysieke activiteiten om even op te frissen.

Tip 4: Probeer verschillende werktechnieken
Als er veel afleiding is, kan het lastig zijn om je op de taken te blijven richten. Vind je het lastig om in de thuisomgeving productief te blijven? Probeer dan verschillende manieren uit die het beste bij jouw werken om geconcentreerd te blijven.

De Pomodoro-techniek is een interessante om eens uit te proberen. De techniek is erg simpel: werk voor 20 minuten aan een taak en neem dan een vijf minuten pauze. Genoeg tijd om even een kopje koffie of thee te zetten, je telefoon te controleren of even een rondje in je huis te lopen om je benen te streken. Herhaal dit vervolgens nog 3 keer. Neem na de vierde keer 25 minuten pauze. Maak even een wandeling, neem een lunchpauze of bel met een familielid, gewoon even om je gedachten te legen.

Dit geldt natuurlijk ook als je wel de hele dag gemotiveerd door kunt werken. Neem pauzes, ga even weg achter je beeldscherm. Ga op zoek naar dingen waardoor je even het verstand op nul kunt zetten en tot rust kunt komen. Door regelmatig pauzes te nemen, houd je je geest verfrist en alert.

Tip 5: Zoek balans tussen ‘cheatday’ en ’treat yourself’
De thuiswerkrealiteit betekent ook dat we volledig toegang hebben tot de keuken en de voorraadkast. Dus als het tijd is voor de lunch of tussendoortjes, worden we meteen aangetrokken door de verleidelijke snacks zoals chips, koekjes of andere lekkernijen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van groente en fruit een directe link heeft met de algehele productiviteitsniveau en gemoedstoestand. Probeer dus de verleiding te weerstaan en ga voor een gezonde lunch of een handje noten als tussendoortje. Beloon jezelf op vrijdag, tijdens de digitale vrijdagmiddagborrel, met wat lekkers na een succesvolle en productieve werkweek.

Tip 6: Beweeg, beweeg, beweeg
Zoals beschreven in de eerdere tips, is het erg belangrijk om regelmatig achter je computer weg te lopen en te bewegen. Oefeningen stimuleren van nature endorfine. Dit verhoogt geluk, plezier en interesse wat allemaal weer bijdraagt aan de positiviteit en productiviteit van de dagelijkse werkzaamheden.

Regelmatig rekken en strekken, helpt je om een goede houding te behouden. Doe dit met regelmaat gedurende de dag, zodat je geen pijnlijke of stijve spieren krijgt.

We wensen je veel succes en gezondheid toe
We hopen dat deze tips de komende periode bijdragen aan de positiviteit en productiviteit van het thuiswerken. Samen steunen we elkaar en komen we weer uit deze periode. We wensen iedereen heel veel sterkte en gezondheid toe! Heb je zelf ook nog tips? Deel deze met ons!

Softbrick Workforce Vitality

Wilt u ook een
vitale workforce?

De basis van elke organisatie zijn mensen.

Afpraak maken

    Upload Your CV Here

    Back To Top